שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה (א'): חניכת מטבח חדש בבית אבות נווה אורנים

בימים אלה אנחנו חונכים את המטבח החדש של נווה אורנים – ומתרגשים. מטבח בבית אבות הוא לא רק המקום שבו מכינים את האוכל, אלא הרבה יותר מכך. כלומר, מטבח חדש פירושו שדרוג משמעותי של הרבה יותר מן ההיבט התזונתי של הדיירים.

משמעותו של מטבח בבית אבות

בבסיסו של מטבח מוסדי כמו שלנו עומדות 3 פרופסיות – תזונה (דיאטנית), טבחות ותברואה.

1. הדיאטנית עומלת על הכנת תפריט מיטבי שמותאם למאפיינים הפיזיים והבריאותיים של הדיירים שלנו. תפריט זה צריך לתת הזנה טובה וערכים תזונתיים. עליו לתת להם כוח, למנוע מחלות, לאושש ולבנות מה שצריך בגופם עם ארוחות חמות ומזינות.

מזון מוכן לשינוע למחלקות

2. הטבח או הטבחית אחראים על השמחה והנחמה שבאוכל. הרי בכל גיל, ובפרט בגיל השלישי, חשוב לקבל מהאוכל לא רק תזונה ואנרגיה אלא גם רוגע ועונג, פינוק ואהבה, זכרונות ותרבות. האוכל מעניק משמעות לקשישים: מחבר לשורשים, נותן ביטחון, מזכיר מי אתה ומאיפה הגעת, מה אתה אוהב ומה אתה לא אוהב. אפילו אם נפגע הזיכרון היומיומי – האוכל יכול לחבר אדם לעברו ולחלקים ממציאות אחרת שעדיין נמצאת שם.

3. מבחינה תברואתית מטבח הוא מקום רגיש ביותר. זה נכון בכל מטבח, ובפרט בבית אבות שבו מתגוררת אוכלוסייה רגישה – ולכן נדרשת עבודה קפדנית ותשומת לב רבה. לפיכך המטבח נמצא בפיקוח של הסקטור התזונתי והתברואתי, ואף נבחן פעמים רבות על ידי העובדים הסוציאליים.

מאחורי הקלעים של המטבח החדש

בריאת המטבח החדש

המטבח הישן של נווה אורנים שימש אותנו היטב, אבל עם הפתיחה הצפויה של המחלקות החדשות בחודשים הקרובים – הגיע הזמן להתחדש. הדרך לא הייתה פשוטה. פרוייקט בריאת המטבח כלל אינספור תוכניות, יועצים והיתרים. עברנו שורה של פגישות ותכתובות עם אנשי משרד הבריאות הנפתי, משרד הבריאות המחוזי, לשכת הבריאות האזורית ועוד. קשה למנות את כל האנשים, המשרדים, המחוזות ויתר הגורמים שהיו מעורבים בעניין מהצד הבריאותי והתברואתי.

התחלנו בחודש מאי 2020, תוך כדי קורונה, ובשעה טובה סוף סוף סיימנו אותו. את פלא הבריאה הטכנולוגית:

המטבח החדש שלנו חכם ומתקדם. הוא גדול ומשוכלל. כיף להיכנס אליו ולהרגיש בנאס"א. במטבח הזה העובדים ירגישו מקצועיים וייהנו מממלכה של תנאי עבודה מעולים. מטבח שמבטיח שכל האוכל יצא נקי, בריא, טעים ומגוון. זה לא סתם מטבח בבית אבות, אלא מטבח ברמה מלונאית הכי גבוהה שיש.

מטבח מתקדם ומנוהל באופן ראוי לשבח

אורי ליף, הבעלים ומתכנן המטבחים של חברת סיסתמה, מספר: "כשניגשנו לתכנון מערך ההסעדה בנווה אורנים היה לנו ברור שמדובר באתגר יוצא דופן. היינו צריכים לחשוב בצורה יצירתית כדי לנצל בצורה אופטימלית את השטח המוגדר, לוודא הקפדה יתירה על בטיחות מזון ולספק את רצון הצוות להעניק שירות אישי מותאם לכל צורך של דייר ודיירת. התוצאה היא מטבח מן המתקדמים בישראל, המשלב מערכות בקרה, שליטה ואמצעי ייצור חכמים ויעילים".

ולסיום, כמה מילים חמות ממנהלת הבית, נסטיה קינל, אל חגית זנדני, מנהלת המטבח מזה 10 שנים:

"חגית היקרה,
אתגרים שניצבים בפנינו מוציאים מאיתנו את המיטב, את הכוחות, את הכישרונות. זה מה שקורה עכשיו איתך, חגית, עם הפתיחה של המטבח החדש: רמת הידע, השליטה והניהול שלך עלו בכמה רמות. ההתמודדות העצמאית שלך, השליטה בפרטים הקטנים והניהול ביד רמה לצד אנושיות בלתי רגילה – מרשימים אותנו בצורה יוצאת דופן. הצוות שלך זכה והולך אחרייך באש ובמים.
תודה לך, אישה מוכשרת וסופר אינטליגנטית. את מסוג המנהלים שאני גאה שיש לצידי – אישה עצמאית, יוזמת ושולטת. עלי והצליחי".

 

לקריאה נוספת:

חשיבותה של תזונה לגיל השלישי

תזונה בגיל השלישי: איך עושים את זה נכון?

Leave a Comment